Hartstichting.nl wordt geladen

Iedereen ziet en merkt hoe de gezondheidszorg zwaar onder druk staat. Het aantal patiënten stijgt hard. Er komen steeds meer patiënten, maar er zijn niet genoeg zorgverleners. Als mensen met hart- en vaatziekten lang moeten wachten op behandeling in het ziekenhuis kan de kwaliteit van leven sterk achteruitgaan. En kunnen zelfs levens in gevaar komen. We moeten nu actie ondernemen. Dan krijgt iedereen in de toekomst passende zorg.

Hoe? Door de gezondheidszorg anders in te richten. Mensen met hart- en vaatziekten, of een groot risico daarop, moeten persoonlijke zorg en aandacht blijven krijgen. We willen het voor elkaar krijgen dat zorgverleners beter gaan samenwerken en doorverwijzen. Waar dat mogelijk is, kunnen mensen hun gezondheid steeds meer thuis volgen en verbeteren. Daarnaast is het belangrijk, zoals op andere plekken in de hart- en vaatagenda staat, om te zorgen dat we hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk opsporen en waar mogelijk voorkomen.

Onze ambitie: passende zorg voor iedereen 

We dromen van een toekomst waarin alle mensen met hart- en vaatziekten de zorg krijgen die precies bij hen past. Om dit te bereiken, werken zorgverleners veel beter samen. Als iemand naar een andere zorgverlener gaat, krijgt de nieuwe zorgverlener alle informatie die nodig is. Uitwisselen van medische gegevens wordt makkelijker. Bovendien zorgen we voor een betere verdeling van geld, personeel en apparatuur. En patiënten? Die krijgen waar dat mogelijk en wenselijk is een grotere rol in hun eigen zorg.

Waarom is het nodig om te zorgen voor passende zorg voor iedereen?

Mensen worden steeds ouder en hebben daardoor meer en andere zorg nodig. Er komen ook steeds meer mensen bij die een groter risico lopen op hart- en vaatziekten. Ook hebben mensen vaker meer ziektes tegelijk. Daarnaast is er een tekort aan personeel in de zorg. Uitstel van behandeling kan ernstige nadelen hebben voor de gezondheid.

De komende 10 jaar wil de Hartstichting grote stappen zetten

  • 1. Verbeteren zorgprocessen

    Door de zorgprocessen te verbeteren, krijgen alle mensen met hart- en vaatziekten passende zorg op het juiste moment. Zorgverleners gaan beter samenwerken. En als een patiënt naar een andere zorgverlener gaat, krijgt die zorgverlener alle informatie die nodig is. Het wordt makkelijker om medische gegevens uit te wisselen. We zorgen dat moderne technieken ingezet worden, die leren van bestaande gegevens.

  • 2. Zorg en controles anders aanpakken

    We gaan de zorg anders organiseren, bijvoorbeeld door mensen ook zorg op afstand te bieden. Patiënten krijgen dan meetapparatuur in huis, waarmee de zorgverlener hun gezondheid op afstand in de gaten houdt en begeleidt. Heeft iemand direct zorg nodig? Dan kan dat. Zijn er minder controleafspraken nodig? Dan kan dat ook.

  • 3. Mensen met hart- en vaatziekten nemen zelf verantwoordelijkheid

    Door zelf verantwoordelijk te zijn of metingen zelf uit te voeren, werkt een behandeling vaak beter. Mensen met hart- en vaatziekten spelen een actievere rol in hun eigen gezondheid en ook hun naasten kunnen hierbij helpen. Patiënten die moeite hebben met moderne technieken krijgen extra hulp.

“De grote uitdaging is om de zorg houdbaar, persoonsgericht en duurzaam te organiseren zodat de zorg voor iedereen die zorg nodig heeft toegankelijk blijft. Dat betekent ook betrouwbare en heldere voorlichting over gezondheid en ziekte zodat patiënten zelf zo veel mogelijk regie houden." 
- Voorzitter werkgroep, prof. dr. Tijn Kool, hoogleraar Passende zorg (Radboudumc)

Tijn Kool (voorzitter werkgroep hart- en vaatagenda)

Hoe gaan we passende zorg voor iedereen voor elkaar krijgen?

  • Verbeterde samenwerking

    We maken duidelijke afspraken en een betere taakverdeling tussen de verschillende zorgverleners. Die afspraken zorgen ervoor dat mensen snel bij de juiste zorgverlener komen en snel een diagnose krijgen. Zo is bijvoorbeeld duidelijk wanneer behandeling bij de huisarts kan en wanneer bezoek aan een andere specialist nodig is. Voor iedereen die zorg krijgt, is er een zorgverlener die overzicht houdt en afspraken met andere zorgverleners maakt.

  • Beter gebruik van middelen

    We maken een betere verdeling van geld, personeel en apparaten. Dat zorgt voor beter gebruik van tijd en middelen.

  • Verbeteren systemen voor delen van informatie

    Zorgverleners kunnen de gegevens van patiënten makkelijk en veilig delen via computersystemen. Hiervoor maken we goede afspraken met elkaar.

  • Invoeren digitale zorg op afstand

    We gaan onderzoeken welke vormen van zorg op afstand het beste werken. We kiezen samen met patiënten geschikte hulpmiddelen die breed inzetbaar zijn. Patiënten kunnen die straks gebruiken via hun eigen digitale patiëntomgeving.

  • Leren van gegevens

    We willen medische gegevens combineren in speciaal daarvoor ontworpen computerprogramma’s. Natuurlijk zonder naam of persoonsgegevens. Hierdoor weten we sneller en beter wat er aan de hand is. En kunnen we ook beter behandelen.

  • Patiënten informeren en helpen

    Om patiënten te helpen zelf actief bij te dragen aan hun eigen gezondheid en behandeling is voorlichting nodig. Dit gaan we ontwikkelen. Zo weten patiënten beter wat er van hen verwacht wordt en kunnen ze beter beslissingen nemen. Ook leren ze hierdoor hoe ze hun leven kunnen leven met een hart- of vaatziekte. Daarnaast helpen we hen bij digitale zorg op afstand. 

  • Nascholing voor artsen

    We gaan zorgen dat zorgverleners en mensen met hart- en vaatziekten meer samen beslissingen nemen. Extra nascholing helpt zorgverleners om op een andere manier spreekuur te doen zodat er tijd er ruimte komt om dit te doen en hier bijvoorbeeld ook naasten bij te betrekken.

Met wie gaan we dit voor elkaar krijgen?

Passende zorg voor iedereen, dat krijgen we niet alleen voor elkaar. De Hartstichting werkt samen met bijvoorbeeld:

  • zorgverleners;
  • mensen met hart- en vaatziekten en hun naasten;
  • patiëntenorganisaties zoals Harteraad;
  • IT-bedrijven;
  • aanbieders van scholing;
  • zorgverzekeraars;
  • de overheid. 

Samen krijgen we voor elkaar dat zorg voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld blijft. Zo zorgen we voor een gezond hart en gezonde vaten voor iedereen.

Lees hier het uitgebreide rapport van de hart- en vaatagenda.